Inredningstips för klassiska sovrummet

För att skapa en harmonisk klassisk sovrumsmiljö finns det ett antal olika knep att använda sig av. Ett sovrum ska förknippas med lugn och ro och man bör därför undvika att möblera med skrivbord, tv eller annat som kan förknippas med jobb och stress. För att inreda ett sovrum med en klassisk tidlös design bör man vara noga med balansen, att inte gå för mycket åt något håll. Klassisk inredning är ofta romantisk och feminin men noga balanserad med god symmetri. Innan man sätter igång att göra om i sovrummet bör man tänka igenom vilken känsla som ska förmedlas i rummet, vilka ska använda rummet och vilken budget finns att tillgå. Idag finns det bra digitala appar att använda, både för att hämta inspiration men också för att skapa olika moodboards.

Vad är klassisk inredning

Det som är synonymt med en klassisk inredning är att den ska vara tidlös, alltså att den ska funka år efter år. Klassisk inredning lutar mer åt det feminina hållet och är ofta en romantiskt lagd stil, det är dock viktigt att tänka på att inte gå för mycket åt något håll. Tänk framförallt feminint med en lagom dos maskulint. Rummet ska kretsa runt en medelpunkt som till exempel en öppen spis eller sängen. Klassisk inredning är symmetri och balans, båda sidor kring medelpunkten ska vara i symmetri och spegla varandra. Material och färger inspireras från naturen och vanliga material är sammet, duk och bomull. Använd gärna naturliga färger som till exempel terrakotta, gult och grönt. Tygerna är ofta eleganta utan för mycket utsmyckningar.

Klassisk stil härstammar från den grekiska och romerska tiden, där balans och symmetri stod för idealen. Genom att använda vita, ljusa färger i inredningen moderniserar man den klassiska stilen.

Ett sovrum kan ha många olika former och storlekar, sovrummet kan till exempel vara avlångt, kvadratiskt, stort, litet eller ha snedtak. Här ges beskrivningar på hur man kan inreda i klassisk stil till några av dessa former och storlekar.

I ett mindre sovrum bör man undvika att ha för mycket inredning, satsa mer på minimalistiskt. Man kan tapetsera en fondvägg i ett blommigt ljust mönster, gärna på väggen bakom sängen. Tänk på att ställa sängen ut från väggen för att skapa rymd i rummet. Att använda sig av flera olika ljuskällor hjälper till att skapa en illusion om att rummet är större än vad det egentligen är. När man ska inreda ett större sovrum är det lätt att det blir för kallt och opersonligt. För att göra sovrummet mer ombonat lägg in en stor mjuk matta och häng upp gardiner som passar till årstiden. För att addera en lyxigare känsla i sovrummet, ställ in en fåtölj eller soffa. Avlånga sovrum kan kännas omöjliga att få till men genom små enkla knep kan det bli riktigt bra. Använd ljusa färger i ett avlångt sovrum, det öppnar upp rummet precis som med ett litet sovrum. Undvik att ställa alla möbler längs en vägg, det ökar bara känslan av det avlånga. Möblera istället i grupper och använd en rund matta eller andra runda interiörer.

Relaterade artiklar

Dansk inredning

Dansk inredning

Om det är någonting som danskarna är bra på så är det inredning. Flera utmärkande inredare och utvecklare kommer från just Danmark.…

Inredningstips för moderna köket

Är det dags för att renovera köket kan det vara en god idé att titta runt på de olika lösningar som finns.…

Inredningsstilar

Det finns idag otroliga många olika stilar man kan välja att insparas av när man ska inred sitt hem eller en del…

Mer om inredningsdesign

Nu är det populärt i Sverige med inredningsdesign. Det finns många program på tv och online samtidigt som allt flera inredningstidningar publiceras.…

Allt om inredning

Är du intresserad av design och inredning och vill lära dig mer inom ämnet? Då har du kommit rätt. I den här…

Inredningens värld

Ordet inredning kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Betyder det då att det är så att ordet inredning inte…

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.