Dansk inredning

Om det är någonting som danskarna är bra på så är det inredning. Flera utmärkande inredare och utvecklare kommer från just Danmark. Vad som gör dansk inredning så unik är möblernas form och karaktär, som sedan blandas med simplicitet och en enklare struktur. Det bästa av två världar kan man säga! Det är även flera mycket intressanta möbelsnickare som härstammar från Danmark och detta är någonting som denna artikel är lite extra inriktad på. Om man älskar en enkel struktur och en mer klassisk design, så bör man kika vidare på vad Danmark har att erbjuda.

På grund av att populariteten för dansk inredning och design alltid är väldigt efterfrågad, går många möbler och inredningsdetaljer att köpa på svensk mark. Däribland har fåtöljen “Ägget” blivit ett populärt val som säljs hos flera etablerade återförsäljare. Denna möbel är designad av Arne Jacobsen.

Vad är karaktäristiskt för dansk inredning?

Dansk inredning beskrivs oftast som enkel, med tydliga detaljer och linjer. Många möbler har en mer rund form, med detaljer i mörkt trä, metall eller läder. Det är dock framförallt trä som är mer typiskt för danska möbler, då Danmark har en väldigt tydlig snickeritradition med flera kända möbelsnickare.

Efter andra världskriget inriktas tillverkning av möbler i Danmark på att bli mer hållbar och funktionell, vilket är varför trä blev ett självklart val för många utvecklare. Runt 1950-talet kombinerades detta sedan med mer klassiska runda former, som är ett stort kännetecken för dansk inredning idag. Kungliga Danska Konstakademin införde i samma veva en möbelskola, som hade stor påverkan på hur möbler och annan inredning i Danmark sedan utvecklades och förändrades genom åren. Danskarna själva beskriver sin inredning som klassisk och enkel, i enlighet med ett typiskt folkhem. Inte för överflödigt och lagom är typiskt dansk inredning.

Kända danska möbeldesigners genom tiderna

Kända danska möbeldesigners genom tiderna

Genom åren har många av nordens mer eftertraktade möbelsnickare haft sin bas i Danmark. Däribland Arne Jacobsen som har en stor plats i historien, vad gäller dansk inredning och formgivning. Arnes mer kända verk är bland annat fåtöljen “Ägget” och stolen “Svanen”. Både av dessa möbler produceras fortfarande. Utöver detta är ett av Arnes mer kända kreationer designhotellet SAS Royal Hotel som finns i Köpenhamn. Hotellet är från grunden designat och inrett av Arne Jacobsen.

En annan mycket känd möbeldesigner från Danmark är Hans J. Wegner som var verksam under 1950 till 1960-talet. Hans var framförallt inriktad på att designa stolar och under sin karriär kom han att designa 500 olika varianter. Till de mer omtalade hittar man stolar som “China Chair”, “The Wishbone Chair” och “Peacock Chair”.

Georg Jensen är ytterligare en mycket uppskattad möbeldesigner och är den person som är särskilt förknippad med dansk inredning. Georg Jensen räknas idag fortfarande som en av de mer framstående bolag inom inredning som fortfarande är verksamma. Jensen startade sitt företag redan år 1904 och kom snart att ha butiker runt om i hela världen. Bland annat London, Paris och New York. Möblerna från Georg är designade med en unik form och böljande konstruktion som ger rummet en helt annan karaktär.

Relaterade artiklar

Inredningstips för klassiska sovrummet

För att skapa en harmonisk klassisk sovrumsmiljö finns det ett antal olika knep att använda sig av. Ett sovrum ska förknippas med…

Inredningstips för moderna köket

Är det dags för att renovera köket kan det vara en god idé att titta runt på de olika lösningar som finns.…

Inredningsstilar

Det finns idag otroliga många olika stilar man kan välja att insparas av när man ska inred sitt hem eller en del…

Mer om inredningsdesign

Nu är det populärt i Sverige med inredningsdesign. Det finns många program på tv och online samtidigt som allt flera inredningstidningar publiceras.…

Allt om inredning

Är du intresserad av design och inredning och vill lära dig mer inom ämnet? Då har du kommit rätt. I den här…

Inredningens värld

Ordet inredning kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Betyder det då att det är så att ordet inredning inte…

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.