Smarta tips – del 1

Sovrummet är bland de viktigaste ställen i ett hem, här spenderar vi fler timmar än i något annat av rummen vi har. Även om vi inte är vakna de flesta av dessa timmar så är skapandet av en avkopplande och mysig miljö viktig. Här finns det många saker vi placerar in just för att de är bekväma, men dessa hör inte hemma här om vi vill ha en så bra sömn som möjligt. Det är inte bara elektronik som gäller när man kommer till denna bit, även växter är en känslig sak att ha just här.

Välj noga

Ofta när man vill samla energi beger man sig till naturen, här kan man slappna av och känna sig tillfreds långt bort från stressen. Växter ger snabbt ett varmt och välkomnande intryck i vilket rum som helst av ens hem, utan växter känns det lätt kallt. Precis som i alla andra rum så vill man gärna få njuta av växter i sovrummet också, men här får man tänka sig lite för innan man ställer in en planta i rummet, det är inte alla som passar in för en god natts sömn. Så när man ska välja växter bör man ta sig en titt på feng shui, där finns alla tips för ett hem med en bra känsla och atmosfär.

Bra och dåliga

Men det finns några generella tips när man ska välja växter till sitt hem, taggiga och vassa växter är något man bör undvika. Detta framför allt i de rum vi är mest avklädda och sårbara, badrummet och sovrummet. Man vill inte heller ha hängiga och ledsna växter, eftersom detta är levande ting så behöver vi sköta om dem så vi omringar oss med friska, gröna växter. Bonsaiträd är inte bara en vacker inredningsdetalj utan också en bra växt att ha i hemmet,  men denna växt bör man inte klippa. En växt som är till för att växa fritt är en växt man alltså bör låta växa fritt. Det är samma sak när växter har dött, många sparar buketter de fått för att föreviga minnet när de fick den, kanske var den från just en speciell person. Men en torkad växt är egentligen en död växt, och död här inte hemma i något rum av vårt hem, framförallt inte i sovrummet.

Lämna tekniken

Elektronik är en annan sak som man bör hålla borta från sovrummet, visst är det jätte skönt att lägga sig i sängen och slötitta på tv en stund innan man somnar, eller kanske somna med timer på tv:n så man har bakgrundsljud, men detta är inte heller bra. Elektriska apparater så som mobiltelefoner, tv-apparater, datorer och väckarklockor ger alla ifrån sig strålning. Vår stressnivå påverkas av detta under hela dagarna när vi utsätts och därför är det viktigt att i sovrummet undvika så mycket strålning man bara kan för att ha en chans att återhämta sig. När jag tog bort min tv ur sovrummet märkte jag direkt en stor skillnad, nu för tiden sover jag mycket bättre, även om jag fortfarande har min mobiltelefon i samma rum.

Relaterade artiklar

Inredningsstilar

Inredningsstilar

Det finns idag otroliga många olika stilar man kan välja att insparas av när man ska inred sitt hem eller en del…

Mer om inredningsdesign

Mer om inredningsdesign

Nu är det populärt i Sverige med inredningsdesign. Det finns många program på tv och online samtidigt som allt flera inredningstidningar publiceras.…

Allt om inredning

Allt om inredning

Är du intresserad av design och inredning och vill lära dig mer inom ämnet? Då har du kommit rätt. I den här…

Inredningens värld

Inredningens värld

Ordet inredning kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Betyder det då att det är så att ordet inredning inte…

Design genom historien, del 2

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.

Det svåra valet – del 2

Det svåra valet – del 2

Konsthandel är inte direkt den mest långsamma handel som finns, ser man något man vill ha är det oftast NU det handlar…