Mer om inredningsdesign

Nu är det populärt i Sverige med inredningsdesign. Det finns många program på tv och online samtidigt som allt flera inredningstidningar publiceras. En enkel sökning på nätet ger massor av länkar. Det verkar inte finnas någon gräns för efterfrågan. Så naturligtvis vill en hel del människor arbeta med inredningsdesign.

Mer om inredningsdesign

Som med det flesta kreativa arbete, är det viktig med en bra känsla för både färg och form. Samtidig måste man vara duktig på att samtala med nya människor. Kunden och designern behöver bra kommunikationer sinsemellan så dom kan komma överens om kundens behov och förväntningar och komma fram till en färdig design plan. Inredning och design kan vara rolig men man måste tänka på funktion samtidig som form. En inredningsdesigner kan få ett designuppdrag att inreda en offentliga miljö såsom en skola eller ett privata hem. Inredningsdesignern gör en behovsanalys tillsammans med kunden. Vad har man för budgeten? Vilka krav har kunden? Vilket intryckt vill man ge? Handlar det om en fin sal, utformat för att imponera på folket?  Vad gör man i utrymmet? Eller handlar det om en mysig läshörna som ska designas? Eller en utställningssal i ett museum? Skall mycket folk använda rummet eller bara några få? Är det mestadels på dagtid eller natten? Sedan kommer inredningsdesigner med sitt designförslag. Det kan inkludera en moodboard (ett bildmontage), skisser, tyg- och färgprover och en detaljerad beskrivning av hur de hela fungerar tillsammans. Där sysslor man med designkoncept och idéerMen också tekniker för hur man får fram sitt koncept i verkligheten. En bra design handlar om helhetsintrycket, inte bara tjusiga detaljer.

Hur blir man inredare

För att kunna få ett gott jobb är det viktigt att ha en gedigen utbildning. Nu finns det flera utbildningar att välja mellan för denne som vill vara professionell inredningsdesigner. Konstfacket i Stockholm har en treårig utbildning som leder till Konstnärlig kandidatexamen i Design – Inredningsarkitektur och möbeldesign. För denne som vill fortsätta studera finns det ett Masterprogram i design, inriktning rumslig gestaltning. Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg har ett liknande program som leder till en kandidatexamen i design. Distanskurser i inredningsdesign mest ofta är ettårig men en del tar bara en enda termin. Det finns många folkhögskolor och folkuniversitet som håller kurser också.Efter man har gått i några kurser är det vanlig att skaffa en praktikplats. Där får man praktiskt träning genom att tillämpa designprinciper på riktiga projekt. Den sista delen av utbildningen är att göra ett projektarbete. Det är där man kan visa sitt eget kreativitet och förmåga att hitta praktiska lösningar. Dessutom är det viktig att bygga en design portfolio under utbildningstid. Det, tillsammans med projektarbetet, är ett utmärkt sätt att visa potentiella arbetsgivare eller kunder vad man kan. Som med andra konstnärliga yrke är det essentiell med marknadsföring.  Att vara bra på social media är nästan obligatorisk om man skall sticka ut från mängden. Social kompetens och bra samtalsförmåga är en viktig del av marknadsföring. Här får en inredningsdesigner ytterligare ett sätt att använda sin kreativitet. I de sista kan inredningsdesigner vara ett givande och rolig yrke där det alltid finns någonting ny att lära.

 

 

 

Relaterade artiklar

Inredningsstilar

Inredningsstilar

Det finns idag otroliga många olika stilar man kan välja att insparas av när man ska inred sitt hem eller en del…

Allt om inredning

Allt om inredning

Är du intresserad av design och inredning och vill lära dig mer inom ämnet? Då har du kommit rätt. I den här…

Inredningens värld

Inredningens värld

Ordet inredning kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Betyder det då att det är så att ordet inredning inte…

Design genom historien, del 2

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.

Det svåra valet – del 2

Det svåra valet – del 2

Konsthandel är inte direkt den mest långsamma handel som finns, ser man något man vill ha är det oftast NU det handlar…

Det svåra valet – del 1

Det svåra valet – del 1

Så länge du inte är en museiintendent på ett konstmuseum, galleri ägare eller konstnär så är chansen stor att inköp av konst…

Smarta tips – del 3

Smarta tips – del 3

Förvaring är ett av de största problem vi har i våra hem, aldrig har vi plats nog för att stuva undan våra…

Smarta tips – del 2

Smarta tips – del 2

Sängen är bland det viktigaste i ett sovrum, här spenderar vi flera timmar varje dygn. Det är här vi laddar upp våra…