Inredning, något för alla – del 3

Stilarna inom inredningen är många och det vore omöjligt att lista alla, även om jag kanske skulle vilja. Inredning är en stor del av mina intressen och det tar väldigt lång tid för mig att få ett hem att växa fram ordentligt. Jag kan inte springa ut och bara köpa en sak för att jag måste fylla hemmet med något, för mig handlar varje detalj om en känsla jag får när jag ser rätt sak, och det kan ta tid. Jag fick leta efter mina kaffekoppar i flera år innan jag hittade rätt som faktiskt matchade mitt resterande porslin. Även om jag själv inte följer en stil till punkt och pricka så finns det dem som behöver riktlinjer och hjälp för att komma någon vart, det är trots allt en förvirrande värld.

Urban glans

Jag har tidigare pratat om sex andra inredningsstilar och tänkte nu ge mig på ytterligare två som förhoppningsvis kan ge lite tips och inspiration till någon som känner sig lite förvirrad. Den urbana moderna stilen kommer från de moderna designer loft som finns i de stora städerna. Man har tagit inspiration från dess Cosmopolitan miljö och urban modern är en sammanslagning av många olika både motsatta och komplementära egenskaper. Här blandas både moderna, glamorösa, chica designer med etniska arv och experimentella delar som smälter samman i en 2000-tals miljö. Större möbler, så som soffor och sängar, brukar vara jämnt snygga och hålla en låg profil.

Våga blanda

Men låt inte det skrämma dig, här är det helt okej att ta hem moderna möbler i banbrytande designer som ett komplement till det lite försiktigare. Vill man använda sig utav kuddar, speglar och bord i sin inredning brukar dessa kräva någon form av artistiskt och kreativt uttryck, men detta blandas med en elegant och geometrisk designer. Eller varför inte gå och finna något föremål i lite mer vintage stil med en traditionell utsmyckning? Gå till flera olika butiker som har denna stil och blanda föremål från deras sortiment så blir resultatet det absolut bästa.

Textiler och slitage

Till sist ska vi vända oss till en stil som blivit väldigt populär de senaste åren. Ingen kan väl ha missat hur shabby chic blivit ett begrepp som använts mer och mer när man pratar inredning. Denna stil använder sig av vintage inslag för att locka fram och återskapa en antik look med känsla av loppmarknad. Här karaktäriseras möblerna av dess åldriga utseende tillsammans med slitet trä som man målat över med en mjölkvit färg, dessa möbler ska ha känslan av att vara äldre och slitna. De dekorativa delarna i shabby chic stilen bör vara mjuka och yppiga, ofta med en känsla av att vara använda och slitna så de knyter samman hela designen till en jämnårig standard. Textiler är viktigt för denna typ av inredning så spara inte in, var generös med filtar och kuddar. Färgerna som används här är vitt, och pastell, men man bör inte vara rädd för att introducera något lite mer lysande och avvikande för att ge en mer wow känsla.

Relaterade artiklar

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.

Det svåra valet – del 2

Det svåra valet – del 2

Konsthandel är inte direkt den mest långsamma handel som finns, ser man något man vill ha är det oftast NU det handlar…

Det svåra valet – del 1

Det svåra valet – del 1

Så länge du inte är en museiintendent på ett konstmuseum, galleri ägare eller konstnär så är chansen stor att inköp av konst…

Smarta tips – del 3

Smarta tips – del 3

Förvaring är ett av de största problem vi har i våra hem, aldrig har vi plats nog för att stuva undan våra…

Smarta tips – del 2

Smarta tips – del 2

Sängen är bland det viktigaste i ett sovrum, här spenderar vi flera timmar varje dygn. Det är här vi laddar upp våra…

Smarta tips – del 1

Smarta tips – del 1

Sovrummet är bland de viktigaste ställen i ett hem, här spenderar vi fler timmar än i något annat av rummen vi har.…

Inredning på ditt sätt

Inredning på ditt sätt

Med ett ofantligt bredd utbud, en mängd designers som är olika mycket ända och märken som plötsligt slår sig in på marknaden…

Inredningstips – del 3

Inredningstips – del 3

Ordet dekorera kan bli ett som faktiskt sätter stopp när man ska ta sig an uppgiften. Tänker jag på ordet så ser…

Inredningstips – del 2

Inredningstips – del 2

En look som lätt blir omodern är en look som man vill undvika. I dagens läge är det lättare än någonsin att…