Inredning, något för alla – del 2

Stilarna är många och vart man ens ska börja kika är inte alltid så lätt att veta. Grannen kanske har någonting fint hemma hos sig som man själv kan tänka sig, men när det föremålet dyker upp i ens eget hem var det inte fint alls. Vi plockar inspiration från våra omgivningar, upplevelser, vänner och familj. Kanske ser man någonting när man surfar runt på internet som man bara måste testa hemma hos sig själv. Jag tror det är viktigt att sätta sig ner och tänka genom ordentligt vad man faktiskt vill ha, vad som speglar en själv, och sedan ta hjälp av tips och idéer man kan hitta lite var stans.

Vår egen stil

Den skandinaviska stilen är en som ändå passar i de flesta svenska hem. Med inslag av 50-talsstil har man skapat en stil som passar även idag och även fast de flesta förknippar denna stil med IKEA så finns det en mängd andra stilar inom denna design. Här jobbar man med försiktiga konturer, lekfulla färger och en balans av både konstgjorda och organiska material som smälter ihop fint tillsammans. Möblerna i den skandinaviska stilen är enkla, samtida och funktionella. Många av våra svenska designers använder sig utav Bauhaus principen och karaktäriseras av linjer som flyter på, lägger fokus på objektets proportioner och har en populistisk dragningskraft. Som bastoner används oftast någon nyans av vitt eller grått vilket ger en stilren look.

Kontrollerat stök

Vill man vända helt tvärt om är bohemiskt vägen att gå, denna stil fångar den bekymmerslösa och äventyrliga andan av avantgardelivsstilen. Den innehåller kreativa applikationer av rika mönster och lysande färger, framförallt med röda eller lila toner. Nyckeln här är att försiktigt presentera ett medvetet lite stökigt utseende och lager av textil, så som kuddar, filtar och mattor, för en varm atmosfär. När man möblerar bör man leta efter möbler som har en etnisk eller nomadiserande känsla över dem. Marockanskt, sydvästlig eller stam inspirerade designer är väldigt populärt. Det är bra att kasta in lite av varje för att få ihop denna stil, boho chich textil, trä, djurskinn och metalldetaljer skapar en bra blandning för ett bohemiskt hem.

Mysigt lantligt

En stil vi inte kan glömma är den lantliga, en tappning av stuginspirerad inredningsdesign. Det mesta är gjort av naturliga detaljer men med en del traditionella element inkastat. Denna estetiska stil bör ta fantasin tillbaka till den franska provinsen. Använd lite torkad lavendel i bunt, vackra arrangemang i vaser och en massa plantor stylar upp hemmet. Här används obehandlat trä till möblerna och täckande tyg över stolar och soffor. Man använder sig även här av väldigt mycket vita och beigea toner som bas och enligt ortodoxa regler bör detaljfärgerna vara något liknande turkost eller ljusgult, men det är inte fel att introducera andra ljusa färger in i hemmet heller. Det gör att de står ute lite från mängden och definierar sig väl. Denna stil är vanlig i hem som ligger lite mer ute på landet, men fungerar precis lika bra inne i stan eller på en lite mindre ort.

Relaterade artiklar

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.

Det svåra valet – del 2

Det svåra valet – del 2

Konsthandel är inte direkt den mest långsamma handel som finns, ser man något man vill ha är det oftast NU det handlar…

Det svåra valet – del 1

Det svåra valet – del 1

Så länge du inte är en museiintendent på ett konstmuseum, galleri ägare eller konstnär så är chansen stor att inköp av konst…

Smarta tips – del 3

Smarta tips – del 3

Förvaring är ett av de största problem vi har i våra hem, aldrig har vi plats nog för att stuva undan våra…

Smarta tips – del 2

Smarta tips – del 2

Sängen är bland det viktigaste i ett sovrum, här spenderar vi flera timmar varje dygn. Det är här vi laddar upp våra…

Smarta tips – del 1

Smarta tips – del 1

Sovrummet är bland de viktigaste ställen i ett hem, här spenderar vi fler timmar än i något annat av rummen vi har.…

Inredning på ditt sätt

Inredning på ditt sätt

Med ett ofantligt bredd utbud, en mängd designers som är olika mycket ända och märken som plötsligt slår sig in på marknaden…

Inredningstips – del 3

Inredningstips – del 3

Ordet dekorera kan bli ett som faktiskt sätter stopp när man ska ta sig an uppgiften. Tänker jag på ordet så ser…

Inredningstips – del 2

Inredningstips – del 2

En look som lätt blir omodern är en look som man vill undvika. I dagens läge är det lättare än någonsin att…