Det svåra valet – del 1

Så länge du inte är en museiintendent på ett konstmuseum, galleri ägare eller konstnär så är chansen stor att inköp av konst inte kommer naturligt för dig. Hur man ska välja, investera och utbilda sig själv är frågor som inte är de lättaste att svara på. Det kan vara enkelt att kliva ut i affären och se en snygg tavla, men hur enkelt är det att finna konst som verkligen passar in i ens eget hem och tar sin plats? Inredning kan vara svårt nog som det är och när det kommer till konst blir det genast svårare. Men som tur är finns det bra tips och råd att få utan att man ska behöva våndas.

Utan regler

Inredning kan följa vissa regler och riktlinjer, soffor och golv bör hållas neutrala så de smälter in snyggt och ger en viss harmoni. Men när det kommer till konsten så bör man istället se till att gå efter de irrationella och eklektiska valen. Konsten är ett av de få ställen man verkligen bör uttrycka sig själv så gott man kan via färg, innehåll och texturen. Här bör man sikta på konst som håller sig på hjärtats nivå och inte förnuftet. Men konsten begränsar sig inte till bara tavlor, skulpturer är minst lika vackert och man får absolut inte glömma bort mattorna som även de kan göra artistiska  uttryck.

Personen bakom

Ett annat bra tips är att ”lära känna” konstnären bakom den konst som fick just ditt hjärta att slå lite fortare, på så sätt lär man sig förstå innehållet av arbetet och kontexten runt om verket i sig. Det är långt ifrån alla som får en chans att faktiskt möta konstnären i person, så det bästa sättet då är helt klart att bara läsa på. Googla efter information om dessa så du kan läsa lite om dem, se till att följa dem på instagram och få en glimt in i deras liv. Känner man till konstnären och vet vad den sysslar lite med så får man en lite bättre känsla för sin konst och den känns mer personlig.

Talangutbyten

Får man syn på konst man gillar så kan det vara svårt att släppa denna ur tankarna, det blir en längtan som är svår att släppa taget om. Konst kan dock vara väldigt dyr, det är inte alltid man klarar av att betala en sådan summa på en och samma gång. Man ska dock inte vara rädd att be om en avbetalningsplan om man faller för ett konstverk man inte kan släppa, konstnärer jobbar med känslor och för många är det viktigare att det hamnar hos rätt person än att hela summan betalas direkt. Har man en talang inom någonting annat så kanske man kan erbjuda dessa som en byteshandel mot konstverket. Kanske är du jätte duktig på Photoshop eller porträtt, risken finns att konstnären behöver dina talanger precis lik mycket som du behöver just deras konst i ditt liv. Oavsett om det gäller konst eller andra aspekter i livet så måste man våga om man ska kunna vinna någonting.

Relaterade artiklar

Design genom historien, del 2

Som jag nämnde i del 1 så började de massproducerande företagen inom industrin haka på trenden med design.

Det svåra valet – del 2

Det svåra valet – del 2

Konsthandel är inte direkt den mest långsamma handel som finns, ser man något man vill ha är det oftast NU det handlar…

Smarta tips – del 3

Smarta tips – del 3

Förvaring är ett av de största problem vi har i våra hem, aldrig har vi plats nog för att stuva undan våra…

Smarta tips – del 2

Smarta tips – del 2

Sängen är bland det viktigaste i ett sovrum, här spenderar vi flera timmar varje dygn. Det är här vi laddar upp våra…

Smarta tips – del 1

Smarta tips – del 1

Sovrummet är bland de viktigaste ställen i ett hem, här spenderar vi fler timmar än i något annat av rummen vi har.…

Inredning på ditt sätt

Inredning på ditt sätt

Med ett ofantligt bredd utbud, en mängd designers som är olika mycket ända och märken som plötsligt slår sig in på marknaden…

Inredningstips – del 3

Inredningstips – del 3

Ordet dekorera kan bli ett som faktiskt sätter stopp när man ska ta sig an uppgiften. Tänker jag på ordet så ser…

Inredningstips – del 2

Inredningstips – del 2

En look som lätt blir omodern är en look som man vill undvika. I dagens läge är det lättare än någonsin att…

Inredningstips – del 1

Inredningstips – del 1

Eftersom det inte är lätt att välja vilken typ av inredning man vill ha i sitt hem och kanske inte alltid lätt…